Věřte Nevěřte díl 5: Kdo vládne světu?

Asi většinu z vás nepřekvapí, že se zde budu zabývat jednou z nejznámějších konspiračních teorií – o tajné skupině Ilumináti. Právě takto je často nazývána skupina, která má údajně pod palcem celý svět. Jsou také kolikrát označováni za viníky různých havárií, náhod či zvláštních věcí. Problémem u této sekty však je, že je tajná, a tak je o ní velmi málo informací a důkazů. Jsou tedy opravdu tak dobře utajení nebo se jedná pouze o výmysl lidí?

Kdo přesně je iluminát?

Iluminát je v překladu z latiny něco jako “osvícenství”. Jak tedy název napovídá, mělo by se jednat o tajnou osvícenou společnost. Ta by se měla sdružovat do významných celků (církev, politické strany…) a členství v této skupině se nejspíše dědí. Toto jsou zhruba všechny informace o vnitřním fungování této skupiny, které na internetu dohledáte.

Jak mohou ovládat celý svět?

Jejich taktika by měla být vcelku jednoduchá. Vsugerují nám představu o tom, že jsme svobodní, můžeme si na světě dělat, co chceme a podle našeho vlastního úsudku. Ve skutečnosti jsme ale odkázáni na informační zdroje, které jsou spravovány právě Ilumináty. Do čela mnoha vlivných skupin jsou dosazováni členové této sekty a my máme jednu “svobodnou” volbu – zda budeme fanoušky té či oné vlivné skupiny. Nikdy však nebudeme víc, než její formální součástí. V demokratických zemích to mají ztížené kvůli volbám, tedy obměně lidí z vlivných pozic. Ilumináti i přes to tahají za nitky společnosti a přizpůsobují ji k obrazu svému.

Například v USA je demokracie, ale právě proto by snad nebylo statisticky možné, aby se v zemi s více než 300 miliony obyvatel na vysoká politická postavení vyšplhalo hned několik příslušníků rodiny Kennedyů. Dalším příkladem mohou být také G. Bush s G. W. Bushem, Clintonovi nebo J. Adams a J. Q. Adams. Přece jen matematická pravděpodobnost toho, že v tak velké zemi se prezidentem stane otec a syn (a to hned několikrát), je velmi malá.

Trochu důležité historie…

Pojem Ilumináti byl použit mnohokrát v historii. Nejdále se zřejmě dostala nově založená skupina Iluminátů v nedalekém Bavorsku. Byli založeni v 18. století panem Adamem Weishauptem. Ten byl profesorem na jezuitské koleji a nelíbilo se mu, jak křesťanství určuje směr politiky. Tato sekta byla považována za jednu z nejradikálnějších skupin “osvícených”. Byla založena na univerzitě s názvem Bratři svobodného ducha. Nejdříve se toto uskupení tvářilo jako čtecí dílna a čítala pouze pár členů. Sdílení radikálních myšlenek však přitahovalo stále více lidí, a proto tehdejší absolutistický panovník Karel II. Theodor zakázal všechny uzavřené spolky – tedy i Ilumináty. Museli se začít scházet opravdu tajně a jejich počet se stále zvyšoval. Tato sekta však chtěla dosáhnout státotvorných věcí, tudíž si zvali velmi vlivné lidi. Ilumináti pak začali mít vnitřní problémy. Plánovali připojení Rakouska k Bavorsku, ale kvůli taháním za špatné nitky byli odhaleni, zakázáni a zcela zanikli. Je však  jisté, že tato skupina Iluminátů existovala, což se o většině jiných říct nedá. Oficiálně Ilumináti skončili v 18. století a toto je o nich poslední zmínka. Nebo ne?

V 60. a 70. letech minulého století se v USA psaly fikce, kde se vyskytovala kritika války ve Vietnamu, studené války, establishmentu, atd. Sešlo se pár amerických spisovatelů, kteří tomu chtěli dát tajemno a krapet kreativity, a tak Robert Anton Wilson napsal trilogii, v níž prezentuje myšlenku Iluminátů jako stále fungující společnosti. Jeho knihy nebyly zprvu úspěšné a tak na ně psal falešné reakce a recenze čtenářů. Na ty psal další reakce jiných čtenářů a jak se to dostalo dál a dál, tak vytvořil skutečné povědomí ve společnosti. Přitom téma Ilumináti bylo v té době pasé a ani by po něm pes neštěkl. Wilson dále psal argumenty a protiargumenty, až si lidé skutečně začali myslet, že se o tom mluví, ale přitom vše vytvořil pouze jeden znuděný spisovatel. To by tedy mohl být důvod, proč se o Iluminátech něco ví, ale většinou se jedná o nepřesné a zavádějící informace.

Existují tedy Ilumináti?

Podle historických pramenů už z 99% ne. Bavíme se o síti lidí, kteří mají prsty skoro všude, a proto by to s utajováním bylo vcelku dosti složité. Přesto je pravdou, že existuje nespočet tajných dokumentů, o kterých nemáme ponětí. Lidé této teorii rádi věří, jelikož nám často náhoda nepřijde jako pádné vysvětlení. 

Stejně si ale myslím, že tu vždy bude nějaká elitářská skupina, která má tolika peněz, že může tahat za nitky všude možně. Dále jste také mohli slyšet o skupině Svobodných zednářů, o kterých je nespočet informací a je to opravdová “osvícená” veřejně známá skupina, ke které se můžete hlásit. Jsou často spojováni s Ilumináty, protože se také schází v tajnosti. Další populární  teorií je, že Iluminátů je po světě tolik, že si své členství ve skupině ukazují různými symboly. A tím se přesouváme k dalšímu tématu.

Jak poznat Ilumináta?

Hlavním a nejznámějším symbolem je trojúhelník s vševidoucím okem, které symbolizuje kontrolu, kterou Ilumináti mají 24/7. Tento symbol se také v historii používal pro náboženství. Jejich osvícenská moudrost a scházení se zejména v noci se potom prezentuje sovou. Je zajímavé, že oba dva symboly se nachází na dolarové americké bankovce.
Dalším symbolem, který je k vidění hlavně na fotkách či deskách celebrit, je palec s ukazováčkem před okem. Hned nás napadne, že oko v kolečku z prstů znázorňuje právě to vševidoucí. Navíc celá ruka ukazuje číslo 6. A jistě je vám známo, že číslo 666 je číslem Satana. Právě u celebrit se vyskytuje mnoho videí s různými glitchy nebo s přiznáními o upsání své duše. V Hollywoodu se o ovládání popularity jednotlivých celebrit hodně mluví. Ale o tom třeba jindy.

Co tedy z toho plyne?

Upřímně mě vcelku zaskočilo, jak málo informací o tak slavné teorii je. Čekala jsem hordu informací, u kterých budu mít problém se zpracováním do jednoho článku. Každopádně si myslím, že vždy tu bude nějaká elitářská bohatá skupina, která bude mít neskutečný vliv na dění ve světě. Třeba pouze s jiným názvem….nebo ne?

Ema Nermuťová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *