Bílá čokoláda: čokoládou ano, či ne?
Čokoláda – kakaový produkt, jenž bezesporu patří k nejkonzumovanějším sladkostem v naší novodobé společnosti, se dělí do různých kategorií vzhledem k procentu obsaženého kakaového prášku. Aby se mohl produkt prodávat pod názvem čokoláda, musí obsahovat určité množství solidních kakaových prvků, nebo alespoň kakaové máslo, v případě bílé čokolády. Mezi námi známé dělení patří zejména bílá čokoláda, mléčná čokoláda a tmavá/hořká čokoláda. Čím přesně se tyto čokolády liší?
Hořká čokoláda se od mléčné liší z pravidla absencí přidaného mléka, podle evropských norem musí obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny.
Mléčná čokoláda tedy obsahuje mimo jiné i sušené či kondenzované mléko, z pravidla se do ní přidává více cukru než do již zmiňované hořké čokolády. Měla by obsahovat nejméně 25 % kakaové sušiny. ( Tato procenta se však mohou dle různých zemí či států trochu lišit, například ve Spojeném království číslo obsažené kakaové sušiny spadá na 20 %, v USA na pouhých 10 %.)
Bílá čokoláda se od předchozích dvou různí zejména totální absencí kakaové sušiny, či jiných solidních kakaových prvků. Obsahuje však nejméně 20 % kakaového másla.
Kvůli výše zmíněné absenci kakaové sušiny se bílá čokoláda stala kontroverzním tématem. Lze tento produkt považovat za čokoládu?
Například FDA (US Food and Drugs Administration), vládní agentura Spojených států amerických, přesněji úřad pro kontrolu potravin a léčiv, se k tématu vyjádřila následovně: aby byl produkt považován za čokoládu, musí obsahovat kakaovou pastu, z angličtiny cocoa liquor (tu získáme smícháním kakaového másla a kakaové sušiny, tedy solidního kakaového prvku). Ta však do složení bílé čokolády nepatří, není tudíž možné, aby byla považována za čokoládový produkt. Toto tvrzení bylo však do dnešního dne mnohokrát upraveno, a FDA později upravila definici bílé čokolády tak, aby do kategorie čokolád spadala.
Odpověď na otázku, zda je bílá čokoláda čokoládou tedy není jednoznačná, záleží, koho budeme dotazovat. Ale co si myslí o bílé čokoládě širší společnost? Na tuto otázku mi internet nedokázal odpovědět, jelikož kromě internetových stránek, kde se toto téma diskutuje, se mi nepovedlo objevit žádný publikovaný průzkum. Nejlepší způsob, jak se o této kontroverzní otázce dozvědět více, je tedy samotný průzkum uskutečnit.
Zhruba před rokem jsem tedy uskutečnila (bohužel malý) průzkum pomocí jednoduchého dotazníku, složeného z 11 otázek.
Výsledky definitivně nebyly jednoznačné, vyplývá z nich však konečná odpověď na mé otázky. Většina dotazovaných osob, tedy 48 ze 104 lidí, sdílí názor, že bílá čokoláda čokoládou je. Přesně 29 osob je však přesvědčeno, že bílá čokoláda mezi čokoládu nepatří. Dotazník byl samozřejmě plný dalších duchaplných otázek, jako je například tato:
Ty už však na samotnou otázku zda je či není bílá čokoláda čokoládou neměly veliký vliv.
Ať už je tedy Váš názor na bílou čokoládu jakýkoliv, děkuji za přečtení a přeji krásný zbytek dne a Velikonoce štědré na čokoládu, ať už se solidními kakaovými prvky, či bez (mrkám).
Štěpánka Schwarzerová